Hennep

hennep_1.jpg      hennep_2.jpg

De vezels van de bast van de metershoge hennepplant behoren tot de langste en sterkste vezels in de plantenwereld en worden van oudsher gebruikt voor het maken van touwen en het weven van textiele stoffen.

I Honour Thee werkt graag met stoffen van dit oude en vergeten gewas Hennep. Niet alleen om de prachtige authentieke uitstraling van de weefsels, maar ook om de duurzame wijze waarop het geteeld wordt. Voor het vervaardigen van het vergankelijkheidstextiel maakt ze gebruik van pure hennepweefsels en van combinatieweefsels. Combinatieweefsels zijn weefsels waar, naast Hennep, Katoen of Yakhaar in verwerkt is. De pure hennepweefsels komen uit Europa, de combinatieweefsels worden gemaakt in China.


Lijkwaden

Weefsels van 100 % Hennep 

hennep_3.jpg style=   hennep_4.jpg   hennep_5.jpg

Pure hennepweefsels zijn er in verschillende natureltinten. Het gros van de stoffen heeft een lichte, zandkleurige uitstraling. Als de Hennep echter geoogst wordt in een wat vochtiger periode, of door omstandigheden wat langer op het veld ligt, worden de vezels wat valer en grijzer en krijgt het uiteindelijke weefsel een wat doorleefdere uitstraling.

I Honour thee is gecharmeerd van die kleurvariatie die de bewerking van dit natuurproduct met zich mee brengt en biedt, onder voorbehoud van de beschikbaarheid van de weefsels, Lijkwaden aan in beide tinten. De lichte en donkere weefsels worden in de webwinkel respectievelijk met ‘zand’ en ‘klei’ aangegeven.

‘Zand’ is beschikbaar in een ‘dik’ weefsel van 375 gram/m2. ‘Klei’ in een ‘medium’ weefsel van 290 gram/m2. In de webwinkel is duidelijk aangegeven in welke stoffen de Lijkwaden voorradig zijn.

 

Combinatieweefsel van gerecyclede Hennep en Katoen

hennep_6.jpg   hennep_7.jpg   hennep_8.jpg

Hennep laat zich prima combineren met andere vezels, zo ook met Katoen. De fabrikant van dit Hennep-Katoenweefsel heeft een naai-atelier aan ‘huis’. Eens in de zoveel tijd worden de stofresten van dat atelier verwerkt tot nieuwe weefsels. Zo ontstaat dit bijzondere en soepelvallende biologische recycle Hennep-Katoenweefsel, van 55% Hennep en 45% Katoen.

De stof heeft van zichzelf een grijs-gemêleerde uitstraling. Door de stof handmatig te dompelen in een thee-bad en het te laten drogen op het gras krijgt het een wat warmere, doorleefde, zandkleurige uitstraling en een kruidige, aardse geur. Door deze ambachtelijke ‘verf’-behandeling is elke Wade anders van kleur, afhankelijk van de sterkte en duur van het thee-bad en de droogomstandigheden. Ook is de ene zijde van de stof vaak iets lichter van toon dan de andere. Het betreft hier een ‘dik’ weefsel van 375 gram/m2.

 

Doodshemden

Combinatieweefsel van Hennep en Yakhaar

hennep_9.jpg   hennep_10.jpg   hennep_11.jpg    

Voor het vervaardigen van haar Doodshemden gebruikt I Honour Thee een verrassend combinatieweefsel van Hennepvezel en Yakhaar. De Yak is een oerrund die voorkomt in Centraal-Azië. Haar haar en onderwol wordt door de plaatselijke bevolking veelvuldig gebruikt voor het maken van kleding en dekens. In dit fraaie combinatieweefsel, bestaande uit 85% Hennep en 15% Yakhaar, geeft het Yakhaar in al haar natuurlijke eenvoud een uiterst verfijnd en zacht karakter aan het vergrijsde, doorleefde, stoere Hennep. Er ontstaat een stof die soepel is en makkelijk om het lichaam valt. De stof weegt per m2 190 gram.

Het is mogelijk stofmonsters aan te vragen van de stoffen voor de Lijkwaden en Doodshemden. Wanneer u duidelijk uw verzoek en uw adresgegevens vermeldt bij het contactformulier sturen we u graag kosteloos de stofstaaltjes toe. Door het natuurlijke theeverfbad van het Hennep-Katoen combinatieweefsel blijven kleurvariaties daar voorbehouden.