Bijenwaskaars L 27 cm

LB012

Hoogwaardige rustieke stompkaars met structuur, 100% Bijenwas, 118 branduren.

Meer details

€ 32,50 incl. BTW

Meer informatie

Hoogwaardige rustieke stompkaars met structuur, 100% Bijenwas, 118 branduren.

Bijenwas

Bijenwas is de vettige stof waaruit de celvormige wanden aan de binnenkant van een bijennest zijn opgebouwd. Deze wanden, ook wel ‘raten’ genoemd, worden gemaakt door 12 tot 18 dagen oude werkbijen. Zij maken de was m.b.v. wasklieren die aan weerszijden van hun achterlijf zitten. De net uitgescheiden was is vloeibaar. Eenmaal blootgesteld aan de lucht wordt deze steviger en met de kaken  geboetseerd tot zeskantige cellen. De wanden die zo ontstaan worden gebruikt als opslag van stuifmeel en honing en als kraamkamers voor nieuwe bijen.

De net uitgescheiden bijenwas is wit van kleur. Deze verkleurt echter  na verloop van tijd in geel, doordat ze, caroteen bevattende, olie uit de stuifmeelkorrels opneemt.

Eens in de zoveel tijd vindt opschoning van het nest plaats en worden de  platen van oude wandcellen door de imker verwijderd. Door deze raten te smelten en te reinigen ontstaat er een mooie grondstof, die zeer geschikt is voor het maken van kaarsen.


Bij

In de mythologie en symboliek van vele culturen vervult de bij wel een bijzonder plekje. Zo wordt ze bijvoorbeeld veelvuldig geëerd om haar zuiverheid, vlijt en samenwerking, maar staat ze ook met grote regelmaat symbool voor vruchtbaarheid, onsterfelijkheid en wedergeboorte. Een klein wezentje, dat groots tot de verbeelding spreekt.


Goudgeel

Warm goudgeel, de kleur van de bijenwas, staat voor lichtkracht, levenswarmte, wijsheid en heiligheid. Het draagt in zich de rode tint van de liefde en het geel van de edele intelligentie en wordt dus bezield door beide.

 
Katoen

Katoen staat voor eenvoud.

 
Fijn om te weten

De kaars heeft een doorsnede van 7,8 cm en een katoenen lont. Door de ambachtelijke productiewijze kunnen er zowel in de lengte als de doorsnede van de kaarsen enige afwijkingen in de maatvoering zijn.

Het gewicht van deze kaars is ong. 1100 gram.

Bij Bijenwaskaarsen kan na verloop van tijd en bij lagere temperaturen een witte uitslag ontstaan op het kaarsoppervlak. Dit is een natuurlijk proces dat in feite de echtheid van de bijenwas onderstreept. De witte uitslag kan gemakkelijk verwijderd worden met een zachte doek.

Onderzoek heeft aangetoond dat bijenwaskaarsen als enige kaarsen een negatieve lading aan de verbrandingsgassen meegeven. Deze lading zorgt ervoor dat stofdeeltjes en geuren zich met elkaar binden tot zwaardere deeltjes en naar beneden zweven. Hierdoor zuiveren bijenwaskaarsen de lucht. Bijenwaskaarsen zijn daarom vaak goed verdraagbaar door mensen met gevoelige luchtwegen. Het is dan wel noodzakelijk de kaarsen tochtvrij te laten branden zodat de kaarsen niet roeten.


Waarschuwing

Laat de kaars nooit onbewaakt branden!

Recensies

Geen klantenbeoordelingen op het moment.

Schrijf uw recensie

Bijenwaskaars L 27 cm

Bijenwaskaars L 27 cm

Hoogwaardige rustieke stompkaars met structuur, 100% Bijenwas, 118 branduren.